VPN, iframe, https, minden amit nem akartam, de kénytelen voltam megtanulni

Ajánld az oldalamat másoknak is. Kattints a megosztás gombra.
Share
jarmoluk / Pixabay

Egyáltalán nem volt vicces, de pár nap után elfogadtam, hogy ha én nem csinálom meg, nem tanulom meg vagy nem vagyok elég nyitott az informatikai-rendszergazdai-programozói szakmai iránt, akkor sosem fog normálisan működni  a gépem.

Nézzük csak, hogyan lesz egy nyomdai gyártás-előkészítőből “számítástecnikai szakember”.

 

 

VPN, iframe, https, minden amit nem akartam, de kénytelen voltam megtanulni – történet egy kis humorral fűszerezve:)

Minden a woocommerce frissítéssel kezdődött. Nem kellett volna frissítenem a nyomdaiakciok.hu oldalamon a legújabb woocommerce verzióra  a webshopomat. Felhasználóbarát vagyok és minden hónap elején becsülettel frissítem a bővítményeket, hiszen azt tanultam, hogy ez nagyon fontos, ez nyújt kellő védelmet a honlapomnak. Nos a frissítés után a szépen megálmodott katalógus design minden eleme összekavarodott. Óriási lóbetűk és icipici árak lett a korrekt termék jellemzők helyett. A szabályos négyzetes képek itt-ott szépen téglalappá alakultak igencsak káosz kinézetet adva az oldalamnak.

Mi a hibás, a sablon frissítés vagy a programfrissítés? Órákat töltöttem mások hasonló problémáinak olvasásával, de legalább tudtam, hogy nem vagyok egyedül ezzel a gonddal.

Azt írják a legtöbb fórumon, hogy várjunk és egy újabb verzióval majd beáll a rend. Nos én várok.

Addig is gondoltam egy nagyot, és összeállítottam egy előoldalt, ahol korrekten lehet a termékkategóriákból választani, így nem egyből a káoszt látjuk.

Nos ezzel kicsit elfogadhatóbbá tettem a magam számára.

Ezután jött a http-ről a https-re  átállás a weboldalaimnál. Kaptam hozzá segítséget, linkeket és készséges volt a tárhely szolgáltatóm is, de a foglalási rendszerem összeomlott. Összeomlott, vagyis éppen a lényeg, a foglalás nem látszott. Hurrá. A programozómnak átküldtem a tárhely szolgáltatótól kapott tippeket a megjavításra, de a a programozó rendszergazdát javasolt, aki rájön a hibára. Visszadobtam a labdát a tárhely szolgáltatómnak, aki feltette a kezét, ő ennél többet nem tehet, fordulja  a rendszergazdámhoz. No,de éppen itt a baj, én vagyok a saját rendszergazdám!!!

Nos, ekkor álltam a sarkamra és egy huszárvágással, egy rendszergazdai agyátállítással 10 perc alatt rájöttem a hibára és megoldottam a problémát. Hurrá, ismét lehet foglalást leadni a legjobb nyomdai ajánlataimra.

Csak, hogy lásd miről beszélek, például erre is adhatsz le foglalást:

A legizgalmasabb volt a vpn kapcsolat létrehozása. Eddig ezt nem próbáltam, azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Most annyit tudok róla, hogy ez egy speciális védett kapcsolat egy távoli szerverrel. Az egyik programom olyan szerverre költözött, amit kizárólag a vpn kapcsolattal lehet elérni. Na nézzük mit tanultam meg róla és mi az ami a legprofibb szakembereknek is feladta a leckét.

Megkaptam a kapcsolat létrehozásához képernyőmentésekkel az útmutatót, de kiderült, hogy az én gépemen így nem működik. Elkezdtünk nyomozni, több gépről is már tökéletesen működött, olyannal is, mint az enyém. X akta. Bementem a netszolgáltatómhoz, ő mondta, hogy hívjam telefonon a szervizes szolgálatot, ezt ők egyszerűen megoldják. 

Alig vártam, hogy hazaérjek és hívjam a szolgáltatót, aki szépen végighallgatott és én is őt, majd mivel nem tudott segíteni, tovább irányított a szuperszervizes kollegához. Na itt kezdtem el aggódni. Mi köze a netszolgáltatásnak a gépemhez. Mi az amit csak itt helyszínen tud megnézni és mi a csuda kerül majd sokezer forintba nekem. Nyeltem egy nagyot és azt mondta, hogy ennyi ezer forintot megér nekem, hogy működjön a program.

Jött is sebtiben a szuperszervizes kollega, mondtam, hogy a félórás összeget vagyok hajlandó megfizetni, így csak addig maradhat. Ha ennyi idő alatt nem jön rá a hibára, akkor úgysem fog később sem. Figyeltem mit csinál és lelkesen kérdeztem, szívtam magamba minden tudásanyagot, remélve, hogy a fejemben majd egyszer összeáll érthetővé is.

Nos fél óra alatt megnéztük a rutert és újra telepítette sokszor a vpn kapcsolatot ugyanúgy, ahogy én már ezerszer. Eddig jutottunk.

Nem találtunk rá megoldást, hogy a másik szobában mobilnettel egy másik gépen miért működik és nálam miért nem még úgy sem. Ja elfelejtettem mondani, hogy természetesen ezt is megtanultam, hogyan csatlakozzak a rutert megkerülve.

Olyan lelkesek voltunk a probléma keresésben, hogy észre sem vettük, hogy már egy órája keressük a hibát, de nem találjuk. Mivel sikerdíjért dolgoznak, így remélhetőleg ez egy egy órás szervíz kiszállást nem fogják horribilis összegért kiszámlázni.

Kaptam egy felajánlást, teamwiever programmal egy még csúcsabb szuperszónikus informatikus beállítja nekem a vpn kapcsolatot. Ez nagyon tetszett. Átadni az irányítást a gépem felett és nézni, hogy ő mit néz meg és mit állít be.

Nos, a lecke fel volt adva. Ahogy láttam ő is ugyanazt állítgatta, amit én is már ezerszer. Beletört a bicskája az informatikusnak, de volt egy újabb ötletet: telepíttessem újra a windowst.

Itt még párhuzamosan jött egy ötlet: kapok kölcsön egy laptopot, amíg ez a gond meg nem oldódik. Nahát, milyen jó ötlet! Egy bökkenő volt, azon  a laptopon sem lehetett létrehozni az vpn kapcsolatot. Na erre már nem volt normális magyarázat.

Mit tettem én mint nyomdászinformatikus? Nagy levegőt vettem, átcsoportosítottam a számlámon levő összegeket és újratelepíttettem a gépem.

Nos, ha ez sem oldja meg, akkor semmi sem.

Majdnem ez utóbbi lett igaz.

Nem, ezzel sem lehetett kapcsolódni, de legalább olyan hibát írt ki, amin el lehetett indulni és találni rá valami köztes megoldást.

Jelentem, tegnapi nap délután megtörtént a csoda, egy 3 perces trükkös beállítással megoldottuk, hogy tudjak csatlakozni  a vpn kapcsolaton keresztül a szerverhez és tudjam végre használni a programot.

Egy hónap esett így ki, egy hónap ötletelés, nyomozás, bosszankodás, informatikai, rendszergazdai tanulás. Tanultam belőle, az biztos.

Most már nem ver ki a víz, ha https, vpn, iframe,Ipsec, ipv4, protokoll, tanusítvány stb,. szavakat hallok.

Nem, nem váltok szakmát, ezt is megtanultam ebből. Annyira azért nem fogott meg a történet, hogy kihívásként éljem meg egy informatikai probléma megoldását. Jót tett ez az egy hónap az angol nyelv gyakorlásnak. Kénytelen voltam használni azt a megbúvó angol tudásomat, ami van, ha nem akartam kizárólag a google fordítóra szorítkozni.

Mérhetetlen mennyiségű videot és angol nyelvű oldalt böngésztem végig, ahol ilyen-olyan megoldást kínálnak a vpn hibákra.

Tanulságos volt ez az egy hónap. Minden elismerésem azoknak, aki szakmájuknak választották az informatikát és annak bármely ágát.

Le a kalappal előttük és magam előtt is, aki végtelen türelemmel és bizalommal tesztelt, tanult és figyelt és aktívan részt vett a hibák felderítésében és megoldásában.

 

 

 

<