Szeptemberi kedvenc nyomdai gyártás-előkészítői munkáim

Ajánld az oldalamat másoknak is. Kattints a megosztás gombra.
Share

A nyomdaiparban a szeptember az évvégi hajtás előtti utolsó “normális” hónap,  egy érdekes időszak, tele változatos munkákkal.

Nyomdai gyártás-előkészítőként nekem is minden hónap más nyomdai terméket hoz előtérbe.

Szeptemberi nyomdai munkáim is változatosak voltak.

Nagyon szép névjegyek és névjegy méretű termékek készültek az ütemezett gyártásban. A kedvencem Gabi névjegye lett, ő ingyenes programokkal készítette el a tanácsaimmal és olyan hátteret választott, mely kreatív papír hatást eredményezett a nyomaton. Ica ismét továbbgondolta a névjegy méretű memóriajátékot, szép sorozat készült belőle. Ella új sorozatot állított össze az Értékes vagy! kártyacsomagjaiból. Renáta saját mesekönyve igazi csemege volt, hiszen óvónőként most már ebből is olvashat fel meséket, mellyel egy régi vágya valósult meg. Erika a szilikon karkötőt gondolta tovább és kért rá hosszabb szöveget, így lett két oldalon feliratozott. Vivien a könyve utángyártását kérte, nem véletlenül ilyen népszerű! Szívből gratulálok hozzá! Zsanettnek és Ritának pár nap alatt volt szükséges a feliratos szilikon karkötőre, természetesen ezt is megoldottuk. Évának ajándékutalványt szerkesztettem az instrukciói szerint. Andinak és Máriának beidőzítettem a fb posztokat egy hónapra és örömmel látom, hogy jól teljesít. Melinda könyvét sokadszorra nyomatjuk már, most  a kedvezőbb ár miatt ezt már az októberi ütemezett gyártásba illesztettük. Márta nagyon szép egyedi ajándékot álmodott meg, igazán egyedi fotókönyv lesz belőle, most van gyártás alatt. Jánosnak elindítottunk egy felajánlást, mely talán még szokatlan másoknak, de elhitték, hogy valóban kérhető a könyveiből tiszteletpéldány, így már az első helyekre el is indultak a könyvek. Iskolákba, klubokba, könyvtárakba fognak kerülni a példányok, így sokak számára lesz elérhető János jóvoltából … egy kis katiötlettel fűszerezve. Editnek SOS jelzéssel kellett a névjegy méretű egyedi jegy, így 1-2 napos egyedi gyártásban készítettük el. Viktor karkötője, Réka promóciós termékei, Melinda öntapadói és hűtőmágnesei bár szeptember végén lettek megrendelve, de a kedvezőbb ár miatt az októberi ütemezett gyártásba illesztettük be őket.

Nyomdai gyártás-előkészítés szempontjából a gyártáson kívül milyen teendőim voltak a rendelt termékekkel?

A nyomdai gyártás-előkészítés az a munkafolyamat, mely a termékötlettől a kivitelezésig tart. Több munkánál kép és szöveg anyagot kaptam és instrukciókat, ebből szerkesztettem meg a nyomdakész pdf állományt. Ahol pdf-et vagy más állományt kaptam, ott az elsődleges feladatom a nyomdai megfelelőség ellenőrzése volt, valamint a tanácsadás arra vonatkozóan, hogy mit szükséges változtatni ahhoz, hogy nyomdailag megfelelő minőségben készülhessen el.  Több esetben rám bíztátok az általatok kezdett állomány átalakítást… ez is jó megoldás, így láthatod, mire kell legközelebb ügyelned.  A legfontosabb feladatom a gyártás felé a megfelelő paraméterek megálmodása, igazodva a nyomdai lehetőségekhez és az elvárható minőséghez. 

Nem szeretek hibázni, de sajnos mégis előfordul időnként. Így történhetett meg, hogy bátran megszerkesztettem a több mint 80 oldalas fotókönyvet a kívánt méretre és a táblaborító szerkesztésnél jöttem rá, hogy ez a méret így nem is nyomható ki az adott gépeken. Nos, ekkor indult az újratervezés, átméretezés. Valójában pár mm-en múlott, de nem volt választásom, át kellett alakítanom, nem várhattam arra, hogy a nyomda csodát tesz… hiszen tudom, hogy csodát tenni is csak a lehetőségeken belül lehet…

Tartalmas, izgalmas volt ez a hónap is!

Melyik volt ezekből a kedvenc? Most mondd, tényleg választanom kell belőle?

Nos, mégis van kedvenc. Reni mesekönyvét emelném ki és nem csak a megható visszajelzéséért: 

“Szia Kati! Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy faluszéli ház, ott lakott egy 7-8 éves ….. kisleány. Mesekönyvet írt, rajzolt is hozzá, s a kertben maga elé ültette kedvenc babáit. Nekik mesélt a könyvből. Azt képzelte, hogy ő az óvó néni, a babák a gyerekek, s megfogadta, hogyha felnő, a mese valósággá válik… Húsz év múlva pedig úgy is történt, ezer megpróbáltatás árán, de elmondhatja: az óvodában óvó néniként a saját könyvéből a gyermekeknek mesét olvashat. 🙂 Köszönöm neked, hogy segítettél abban, hogy ez a történet igaz lehessen! Megkaptam a könyveket, nem tudok betelni velük. Varázslatos érzés, hogy végre kezemben tarthatom. Ráadásul, akkor érkezett, amikorra megálmodtam, így holnap a mesémért járó díj átvételekor az illusztrátoromnak odaadhatom az ő példányait. 🙂 Még egyszer köszönök mindent! Fogok még jelentkezni 🙂 Minden jót addig is! Szia! Reni”

Reni kész tervekkel fordult hozzám, melyen mindenképpen szerettem volna változtatni. Mindig dilemma, hogy ezt hogyan mondjam el, hiszen amit megálmodott és megszerkesztettek, az alapban jó volt, de… tudtam, hogy pár apró változtatással tökéletesebb lehet. Reni rám bízta, hogy átalakítsam a könyvét és én örömmel tettem. Így már nyugodtabban adtam le nyomtatásra, mert tudtam, hogy tökéletes lesz a végeredmény.

Felismered a felsorolásban a saját munkádat?

A nyomdai vállalkozásom azok számára nyújt a legtöbbet, akik az egyedi megoldásokat keresik, egyedi tanácsokat, ötleteket kérnek  és emellett még azt sem bánják, ha jó áron meg is rendelhetik a gyártást tőlem.

Fordulj hozzám bizalommal!