Miért narancs a piros, miért kap zöldes árnyalatot a színátmenet, miért nem elég a kifutó….

Ajánld az oldalamat másoknak is. Kattints a megosztás gombra.
Share
qimono / Pixabay

A nyomdai gyártás-előkészítési munkám szerteágazó. Sokan tekintenek rám komplex nyomdaként és találnak rám a keresőkből nyomda szeged szóra keresve.

Nem, nem tiltakozom ez ellen, de a valóság ennél összetettem. 

Minden nyomdai termék elkészítése egy igazi csapatmunka. 

Első körben a megfelelő paramétereket és árakat ajánlom ki, ennek elfogadása után kapok szerkesztéshez anyagokat, leírásokat vagy nyomdakész anyagokat.

Ha rám bízzák a szerkesztést, akkor viszonylag egyszerűbb a dolog, mert magammal kell egyeztetnem és a szerkesztést az általam kiajánlott paraméterekhez elkészíteni. Nagy előny, hogy a gyártási technológiát már az árajánlat készítésnél tudom, így ezt is figyelembe tudom venni a nyomdai anyagok előkészítésénél.

Itt jön a képbe a következő körös kapcsolat, vagyis az ügyfelem grafikusával vesszük fel a kapcsolatot, ha nem megfelelő a gyártásra leadott állomány.

Nem titok, hogy a nyomdai gyártásra adott állományok 95%-a nem megfelelő.

Semmi gond, nem csinálok belőle nagy ügyet, türelmesen átküldöm a megfelelő előkészítéshez a tudásanyagaimat vagy felajánlom a tanácsadás szolgáltatásomat.

Általában az első küldött anyagnál látszik, hogy grafikus vagy szerkesztő készítette-e. Ez utóbbi esetében tipikus alaphibák vannak.

Nos ezek az alaphibák azért vannak, hogy kijavítsuk. 

A nyomdák többsége szó nélkül nekiáll és kijavítja, ha tudja, nem fut köröket a módosítás kérésekkel és vagy kiszámlázza grafikai óradíjon vagy ingyen megcsinálja, csak azért, hogy időre készen legyen a rendelt munka.

Én egy kicsit másképp csinálom. Felajánlom a segítségemet, ha látom, hogy bele tudok nyúlni az állományba, de inkább a tudásanyagaimat és a tanácsadás szolgáltatásomat ajánlom. Így mindenki tanulhat a hibákból és legközelebb már biztosan tökéletes lesz.

Ha már végleges tökéletes nyomdai anyag áll rendelkezésre akkor jön az újabb körös egyeztetés a gyártóimmal, alvállalkozóimmal.

Itt már jobbak a százalékok. A gyártásra adott nyomdakész állományok 60-80%-a szinte tökéletes a gyártáshoz. A fennmaradó a 20-40% a nyomdász szemén múlik, hogy észreveszi-e, hogy beleköt-e, hogy aggályai vannak-e.

Miért narancs a piros, miért kap zöldes árnyalatot a színátmenet, miért nem elég a kifutó….

Igen, ez már a kulisszák mögött zajlik. Nyomatellenőrzés, belemérés, nyomozás, hogy miért változik az árnyalat, újrakalibrálás, mintaív jóváhagyatás…

Itt már sürget az idő, a vállalt határidő mindenkit.

Ezt a részt szeretem a legjobban. Hasonlít a gyermek születéshez, amikor egy összehangolt szakértő gárda gyors döntésekkel, precíz munkával, egymás keze alá dolgozva létrehozza a kész nyomdai terméket.

Ez esetben én a bába vagyok, aki ügyel arra, hogy minden rendben legyen, aki jóváhagy, akik egyeztet, aki végül learatja a sikert, az ügyfelek visszajelzése szerint.

Szeretem ezt a szakmát és tényleg nem tudom megunni…. nemrégen kérdezte Robi, hogy nem unom még?

Jelentem nem, sőt! 

<