Könyvet ettem a Magyar Kultúra Napján

Ajánld az oldalamat másoknak is. Kattints a megosztás gombra.
Share

Magyar Kultúra NapjaAbban a megtiszteltetésben volt részem, hogy részt vehettem a Szőregi Művelődési Ház Magyar Kultúra Napi műsorán. Részt vehettem mint néző és mint fellépő is a Szőregi Rezegők felnőtt néptánccsoporttal.

Dr. Péter László irodalomtörténészt, Szeged város díszpolgárát 90. születésnapja alkalmából megható kis ünnepséggel köszöntötték.

Számomra az ünnepség különleges színfoltja volt a professzor úr tiszteletére készült könyvtorta. Nem tudtam betelni vele. No, nem az ízével, inkább a küllemével. Régi emlékeket idézett fel bennem, amikor még arany élnyomott könyveket készítettem elő gyártásra a Szegedi Nyomdában az első munkahelyemen. Próbáltam elmondani az ismerőseimnek, hogy ez milyen fantasztikus nyomdatechnika volt és milyen szép volt amikor mély zöld plüss keménytáblás könyveket készítettünk arany vésetnyomással és arany élnyomással…. de senki sem figyelt rám, mindenki arra várt, hogy végre megkóstolhassa a tortát.

Igen, én is megkóstoltam, jelentem csokis volt és marcipános és édes, ezekből külön-külön egyik ízt sem szeretem, de így együtt, a könyv formája miatt természetesen ettem egy szeletet.

A Magyar Kultúra Napja családias, hangulatos, otthonosra sikeredett, hála a szervezőknek. Volt benne versmondás, éneklés, néptánc, egy kis köszöntés, egy kis pezsgős koccintás egy kis közös torta fogyasztás.

A táncos fellépés/átöltözések miatt sajnos csak töredékét láttam a műsornak, de úgy érzem, hogy láttam mégis a lényegét.

Tüneményes volt a 90 éves Dr. Péter László, akit mindenki Laci bácsinak szólított. Mesélt egy picit a hosszú életéről. Arról, hogy az édesanyja Ágnes volt és az ő névnapján született. Beszélt arról, hogy a családjukban senki sem élt meg ilyen nagy kort és nem is tudja minek köszönheti. Elénekelt egy rövid dalt, melyet több mint 100 éve Kodály Zoltán gyűjtött és az ő számára is különösen kedves. Beszélt a helyi értékek fontosságáról, hiszen ahol élünk, oda kötődünk.

Örülök, hogy részt vehettem ezen az ünnepségen.

Köszönet a szervezőknek és köszönet a tánctanárainknak, Adorjányi-Szabó Nórának és Számfira Máténak és a Szőregi Rezegők felnőtt néptánccsoportnak, akik épp most ünnepelték a 2. születésnapjukat. Minden kedden velük vagyok, együtt nevetünk, együtt táncolunk, törődünk egymással. Örökké hálás leszek ennek a lehetőségnek az életemben:)Szõregi Rezegõk

 

 

 

 

<