Hogyan készíts 1 db A/4-es lapból minikönyvet?

Ajánld az oldalamat másoknak is. Kattints a megosztás gombra.
Share

Lányom barátnője Eszti mindig valami különleges ajándékot készít. Lányom engedélyével lemodelleztem az Esztitől kapott minikönyvet, hogy Te is el tudd készíteni.

DSC00498Ezt a modellt Esztis minikönyvnek neveztem el.

Az Esztis minikönyv különlegessége, hogy 1db A/4-es lapból kizárólag egy olló és egy kis ragasztó segítségével egy 12+borító terjedelmű minikönyv készíthető.

Hozzávalók:

  • 1 db A/4-es lap (vékony lap 80-90 g-os)
  • 1 db olló
  • 1 db hajtogatócsont (csak ha precíz éleket szeretnél hajtogatni)
  • egy pici duplex ragasztó

Elkészítés menete:

  1. Készítsd elő az eszközöket.

minikönyv

2. A képen látható módon hajtogass meg 1 db A/4-es lapot. Segítségképpen berajzoltam a hajtási és vágási éleket. Szaggatott vonallal a hajtásokat jelöltem, folyamatos vonallal  a vágási éleket. A lényeg, hogy az A/4-es lapokat addig hajtogasd szabályosan mindig félbe, míg a képen látható méretet nem éred el.

minikönyv

3. Vágd fel a lapot a folyamatos vonalak mentén.

minikönyv

4.  A két vékonyabb csíkot hajtsd meg leporello hajtással, ez lesz a minikönyv belíve.

minikönyv

5. Most a vastagabb csíkot vedd magad elé. Ha vékonyabb borítót szeretnél, akkor ezt a lapot vágd félbe, ha vastagabb borítót szeretnél, akkor ezt a lapot hajtsd félbe.

minikönyv

 

minikönyv

6. Most hajtsd be majdnem középvonalig az alsó és felső részét. Kb. 2-3 mm-et hagyj szabadon, ez majd az összeállításnál lesz hasznos. Az éleket precízen hajtsd meg.

minikönyv

minikönyv

7. Hajtsd tovább a borítót, most a két szélső elemét kell majdnem középvonalig behajtanod. Itt is hagyj minimum 2-3 mm-es helyet az összeállítás miatt.

 

minikönyv

minikönyv

minikönyv

8. Most lehet összeállítani a minikönyvet. Ha csak 6 oldal+borítós könyvet szeretnél, akkor a meghajtogatott belív egyik elemét használd fel, ha 12 oldal+borítós minikönyvet szeretnél, akkor a két leporello belívet duplex ragasztóval ragaszd össze. Ez utóbbi esetben úgy lesz szép, ha egymásra helyezve ragasztod össze a leporello darabok első és utolsó lapját. Úgy tudod összeállítani a minikönyvet ha a hajtott belívet az asztalra helyezve az első és utolsó lap is azonos állású, ha a terjedelem miatt nem így jön ki, akkor vágj belőle egy lapot.

Az asztalon fekvő két szélső lapot dugjuk be a borító hajtott fülbe, majd egy kicsit lepréseljük  a kész minikönyvünket.

 

minikönyv

minikönyv

minikönyv

Eszti, köszönjük szépen a mintát!

Milyen ajándék készíthető egy ilyen minikönyvből?

Erről is hamarosan olvashatsz a weboldalamon.

Gyere, csatlakozz a Nyomdai anyagok gyártás-előkészítése zárt csoportomhoz és mutasd meg, hogy te milyet készítettél:)

<