Déjà vu érzések egy keménytáblás könyv gyártás-előkészítése kapcsán – NyomdaBlog

Ajánld az oldalamat másoknak is. Kattints a megosztás gombra.
Share

Déjà vu – amikor olyan  érzésem van, hogy ezt már csináltam, itt már voltam.

Nagyon jó érzés!

Folyamatban van egy gyártás-előkészítői munkám, melyben a korábban kis példányszámban legyártott puhatáblás színes könyvet most keménytáblás kivitelben nagy mennyiségben készítjük el.

A mennyiség miatt itt most nem a Katiötletek Nyomdai Ötletgyár a gyártó, hiszen itt elsősorban kispéldányszámos termékek gyártását vállalom, erre tudok jó ajánlatokat adni. Itt most nagynevű könyvgyártó nyomdával vettük fel a kapcsolatot.

Közvetítő szerepet töltök be, illetve egy picit annál többet.

A gyártót ismerem, sok évvel ezelőtt dolgoztam már velük, amikor hasonló mennyiségekhez kerestem az ideális gyártót ár és minőség miatt.

Személyesen nem voltam még náluk, mégis az az érzésem, hogy mindent tudok róluk. Látom magam előtt a rendszert, az árajánlat kiadástól, a gyekesen át a gyártásig. Nem kell, hogy ott legyek, így is tudom, hogy mi a gyártási folyamat, milyen ellenőrzési pontok vannak és tudom, hogy mire kell ügyeljek gyártás-előkészítőként, hogy az ügyfelem a legjobb minőséget kapja ettől a gyártótól is.

Megnyugtató érzés, hogy az árajánlatot éppen egy volt osztály és évfolyamtársamtól kapom, aki szintén a szakmában maradt. Vele már a szia hogy vagy kérdéseken régen túl vagyunk, itt már szakmai beszélgetés folyik.

A megrendelés után új kontaktot kapok, akivel a gyártás folyamatát végigvisszük.

Déjà vu érzések járnak át. Látom magam 30 évvel ezelőtt a Szegedi Nyomdában kezdőként. Tanulom a gyártási folyamatokat, ismerkedem a nyomdai felépítésével, gyakorlati időket töltök a gyártás-előkészítésen, a fényszedőben, a mono és linoszedőben, a  korrektoroknál, a fotórészlegen, a rotációs és ofszet részlegen. Érzem a nyomda illatát, látom az embereket magam előtt, akik közül sokan sajnom már nincsenek közöttünk.

Otthon érzem magam.

Amióta a nyomdászatot elkezdtem tanulni, azóta érzem, hogy a helyemen vagyok.

A könyvek illata megcsap és nem ereszt.

Az ujjaim a belív és borító alapanyagot simítják át és már tudják, hogy milyen grammsúlyú. Kinyitva már tudom, hogy hol ellenőrizzem a kötészeti kivitel minőségét, mire ügyeljek gyártás-előkészítőként, hogy a kész könyv tökéletes legyen.

Hálás vagyok az ügyfelemnek, aki rám bízta a közvetítő szerepet és ilyen élményeket hozott elő belőlem.

Róla kb. egy hónap múlva írok, akkor már a kész könyvét bemutatva.

Most még a háttérmunkák zajlanak, véglegesítjük a belívet és  a táblaborítót és indul az állomány ellenőrzés az imprimálás.

Folytatás következik! Figyeld a blogomat egy hónap múlva is.

Fordulj hozzám bizalommal nyomdai munkákkal kapcsolatban! Szabó Katalin nyomdai gyártás-előkészítő, nyomdai ötletgyáros 70-535-1726 Nyomdai munkák ötlettől a megvalósulásig. Katiötletek: www.katiotletek.hu Havi akcióim: www.nyomdaiakciok.hu